Hjerter Dame

Hjerter Dame

Dokumentar.


Dokumentarfilm er overordnet set film, der omhandler og beskæftiger sig med virkeligheden. Handlingen i mange spillefilm finder også sted i den virkelige verden, men i modsætning til dokumentarfilmen, er spillefilmens historie som regel opdigtet. Der findes godt nok også spillefilm, der bygger på sande historier fra det virkelige liv, men hvor historien der fremstilles ved brug af skuespillere, gør dokumentaren det gennem brugen af klip fra den virkelige hændelse, en fortæller, der beskriver hændelsen, eller eksperter på området, der udtaler sig om den.

Selvom dokumentarfilm beskæftiger sig med virkeligheden, er det dog ikke ensbetydende med, at det de fortæller er den ubetingede sandhed. Godt nok bør en dokumentar aldrig videreformidle usande informationer, men som I nok selv har oplevet, kan man med de fleste emner finde mange forskellige meninger og standpunkter. Dette kan resultere I, at én dokumentarfilm eksempelvis beskriver hvordan månelandingen fandt sted og en anden vil postulere, at vi aldrig har været på månen og at selve månelandingen var en falsk optagelse lavet i et studie.

Derudover medfører forskning og teknologisk udvikling, at vi løbende bliver klogere på en lang række områder. For bare 50 år siden var der eksempelvis ikke mange, der ville have taget en dokumentar om global opvarmning seriøst og engang troede alle eksempelvis også at jorden var flad - hvilket nogle grupperinger stadigt holder fast i.

Derfor kan man altså sagtens opleve at være komplet uenig med budskabet i en dokumentarfilm. Hvis vi vender tilbage til eksemplet om månelandingen så ved vi, at én af filmene tager fejl, men der kan opstå uenighed om hvilken, da det er svært at bevise, at månelandingen fandt sted med 100% sikkerhed. Der findes også moderne dokumentarfilm, som argumenterer for, at jorden er flad, men selvom størstedelen af os nok vil mene, at det er noget sludder, så er en dokumentarfilm altid lavet ud fra en tro om, at indholdet er sandt, og selvom indholdet gerne skal kunne bevises er det bare ikke alle beviser, der er lige gode.

sandt eller falsk

Sandt eller falsk

Opgave 1

Som sagt findes der mange emner som folk er dybt uenige i om er sande eller ej. I denne opgave skal I enten alene eller med en klassekammerat udarbejde en liste over alle de emner eller områder, som I kan komme i tanke om, hvor der er uenighed om hvorvidt de er sande eller ej. I skal derudover tage stilling til, hvad I selv tror i forhold til punkterne på jeres liste. Sammenlign og diskuter indholdet af jeres lister fælles i klassen.

næste >

Powered by Natasia